Mee hailam sempoi yang amat mudah untuk disediakan, macam cogankata MAGGI dulu dulu .."cepat dimasak sedap dimakan", tapi mee hailam ni tak la boleh siap dalam masa 2 minit cam MAGGI tu.
Mee Hailam Sempoi
1 peket mee
5 ulas bawang putih - ketuk lada sulah ikut kepedasan - tumbuk
ayam - dipotong
udang & sotong
sayuran - sawi, karot & cili potong.
air secukupnya
2 sudu besar sos tiram
kicap secukupnya
bawang goreng
daun sup untuk hiasan
1 sudu besar tepung gandum - dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah - (optional)
2 biji telur.
garam secukup rasa.
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih , masukkan ayam dan kacau hingga mendidih.
2. Masukkan sos tiram dan kicap, biar sebentar disusuli lada sulah.
3. Masukkan pula udang, sotong bancuhan tepung gandum dan kuat kan api , masukkan telur dan kacau skit jer.
4. Masukkan sayuran beserta cili potong biarkan seketika.
6. Masukkan mee dan siap untuk dihidangkan, hiaskan dengan bawang goreng dan daun sup.
Nota: Untuk dimakan berulang, elok dicelur dulu mee dengan air panas, bila nak makan masukkan mee dalam mangkuk dan tuang kuah diatasnya.
0 comments:
Post a Comment