Jan 28, 2009

Mee Hailam Sempoi



Mee hailam sempoi yang amat mudah untuk disediakan, macam cogankata MAGGI dulu dulu .."cepat dimasak sedap dimakan", tapi mee hailam ni tak la boleh siap dalam masa 2 minit cam MAGGI tu.
Mee Hailam Sempoi
1 peket mee
5 ulas bawang putih - ketuk lada sulah ikut kepedasan - tumbuk
ayam - dipotong
udang & sotong
sayuran - sawi, karot & cili potong.
air secukupnya
2 sudu besar sos tiram
kicap secukupnya
bawang goreng
daun sup untuk hiasan
1 sudu besar tepung gandum - dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah - (optional)
2 biji telur.
garam secukup rasa.
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih , masukkan ayam dan kacau hingga mendidih.
2. Masukkan sos tiram dan kicap, biar sebentar disusuli lada sulah.
3. Masukkan pula udang, sotong bancuhan tepung gandum dan kuat kan api , masukkan telur dan kacau skit jer.
4. Masukkan sayuran beserta cili potong biarkan seketika.
6. Masukkan mee dan siap untuk dihidangkan, hiaskan dengan bawang goreng dan daun sup.
Nota: Untuk dimakan berulang, elok dicelur dulu mee dengan air panas, bila nak makan masukkan mee dalam mangkuk dan tuang kuah diatasnya.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin