Menu Western lagi...kali ni Lamb Chop pulak....belasah buat ikut cam resipi Beef steak Kak Liza tu.....
BEEF STEAK - tapi ku guna Lamb
Bahan
500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan]
1 s/b kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum - tak letak pun
Bahan kisar
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia
Cara:
1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci]
2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
5. Angkat daging dan sediakan sos.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat
Cara
1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.
2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.
3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.
SAYURAN
Salad bulat[potong kecil]
Tomato segar [potong baji/nipis]
Kentang goreng [potato chips]
Baked beans[ panaskan sikit]
Susunkan semua saperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam.
Feb 8, 2009
Lamb Chop
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment