Jan 29, 2009

Swiss Roll Batik




Swiss roll batik ni ku cilok resipi dari ResipiNet dan kemudiannya dipopularkan pula oleh maklang azie, kabarnya ramai dah yang mencuba resipi ni dan berjaya memasarkannya saebagai salah satu produk jualan tokey2 kek di alam siber ni....ku pun sama juga......ngeh3x...

Kek Gulung/Swiss Roll Batik (Sumber: Apek -RNet & Maklang Azie)

Bahan-bahan

6 biji telur gred A @ B

4oz gula castor

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu bsr ovelette

3oz tepung gandum

1 sudu bsr susu tepung - haniss guna susu baby jer

4oz mentega cair

sedikit coklat emulco

jem strawberri secukupnya

Cara membuatnya:

1. Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)

2. Adunan dah gebu kemudian masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudit kayu

3. Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag 4. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya

5. Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang

6. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah, Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius. Kek dah siap masak

7.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2

8. Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

9. Dah gulung, bolehlah dipotong

Nota dari maklang :

1. Jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll

2. Jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti

3. Masa nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE - korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!

4.Filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp

5.Pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih

6. Masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..

7. kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..

8.Alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...

9.Nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak

10. Mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna...

Jan 28, 2009

Mee Hailam Sempoi



Mee hailam sempoi yang amat mudah untuk disediakan, macam cogankata MAGGI dulu dulu .."cepat dimasak sedap dimakan", tapi mee hailam ni tak la boleh siap dalam masa 2 minit cam MAGGI tu.
Mee Hailam Sempoi
1 peket mee
5 ulas bawang putih - ketuk lada sulah ikut kepedasan - tumbuk
ayam - dipotong
udang & sotong
sayuran - sawi, karot & cili potong.
air secukupnya
2 sudu besar sos tiram
kicap secukupnya
bawang goreng
daun sup untuk hiasan
1 sudu besar tepung gandum - dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah - (optional)
2 biji telur.
garam secukup rasa.
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih , masukkan ayam dan kacau hingga mendidih.
2. Masukkan sos tiram dan kicap, biar sebentar disusuli lada sulah.
3. Masukkan pula udang, sotong bancuhan tepung gandum dan kuat kan api , masukkan telur dan kacau skit jer.
4. Masukkan sayuran beserta cili potong biarkan seketika.
6. Masukkan mee dan siap untuk dihidangkan, hiaskan dengan bawang goreng dan daun sup.
Nota: Untuk dimakan berulang, elok dicelur dulu mee dengan air panas, bila nak makan masukkan mee dalam mangkuk dan tuang kuah diatasnya.

Blueberry Muffin with Cream Cheese




Resipi dari forum.cari.com.my, enak sekali dimakan...sebab ada cheese tu...

Blueberry Muffin with Cream Cheese

2 cups cake flour - guna tepung gandum
3/4 cup granulated sugar
1-1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 pinch salt
3 ounces cream cheese, cut in cubes - x tau brapa ..letak dlm 100g
2 teaspoon lemon juice
2 teaspoon vanilla extract
2 eggs
1/4 cup completely melted butter
1/2 cup milk 1 cup blueberries, fresh or frozen

Method
1. Preheat oven to 350°. Line the cups of a muffin tin with 12 paper liners.
2.Combine flour, sugar, baking powder, soda, and salt in a mixing bowl. Stir well; set aside.
3.Mix cream cheese, lemon juice, and vanilla until smooth.
4.Add eggs and mix until blended. Stir in hot melted butter and mix until smooth. Mix in milk.
5. Add dry ingredients and stir until all dry is incorporated. Do not over mix. Fold the berries into the batter. Pour an equal amount of batter into each muffin cup, filling each about 2/3 to 3/4 full.
6.Bake in preheated 350° oven for 30 minutes. Cool on rack 15 minutes. Makes 12 muffins.

Note: For an extra treat, add a small cube of cream cheese to the top of each muffin before baking.

Jan 13, 2009

Muffin Pisang






Muffin Pisang, enak dimakan waktu tengah suam2 tu dan pekena pula dengan teh `o`.....syoknyaaa, haniss gunakan pisang berangan untuk Muffin ni.

MUFFIN PISANG/BANANA MUFFIN
source: Wendy Khor recipe book (dari FP Ana Penang & Madiha)

ingredients A
400gm melted butter 300gm
(6nos) eggs - guna telur gred B
200gm milk - Haniss guna fresh milk

Ingredients B
600gm(10pcs) mashed banana - Haniss guna pisang berangan
400gm castor sugar - Haniss kurangkan gula

Ingredients C (Ayakkan bersama)
550gm superfine flour - guna tepung gandum
10gm(2 tsp) baking powder
10gm(2 tsp) sodium bicarbonate

Method
1.Double boil till the butter is dissolved, and let it cool. Add in beaten egg and milk, stir until well combined.
2. Add salt and sugar into the mashed banana, mix until sugar is dissolved.
3. Combine step 1 and step 2, add sieved ingredients(C) to form batter. (jangan terlebih kacau/bancuh)
4. Fill up muffin cup batter, bake in preheated oven at 180C for 20-25 minutes

Chicken Chop




Sesekali nak juga bertukar selera omputih.....hehehh, pertama kali buat Chicken Chop ni selalu tu makan kat luar jer pun...

CHICKEN CHOP (versi NABIALISHAD ) -

Bahan2

4 ketul ayam (peha ayam yg telah dibuang tulang- kalau malas guna dada ayam, potong jer)
2 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 s/k lada hitam - tumbuk halus
2 s/b sos tiram
1 s/b kicap cair
garam sket je
tepung jagong secukupnya
putih telur secukupnya
minyak utk menggoreng

Cara Membuat

1.Perap isi ayam tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram, kicap cair & garam. Gaul rata dan perapkan dlm sejam atau lebih.
2.Panaskan minyak yg byk dlm kuali. Ambil isi ayam tadi dan terus celupkan dlm putih telur dan golekkan dalam tepung jagung hingga seluruh ayam diselaputi oleh tepung jagung. 3.Masukkan dlm minyak yg panas (deep fry). Goreng hingga garing.
4. Angkat dan toskan utk kurangkan resapan minyak.

Bahan2 Black Pepper Sauce

5 ulas bawang putih - cincang halus
2 s/b tepung jagung - bancuh dlm
2 cawan air
3 s/b kicap pekat
2 s/b lada hitam - tumbuk halus
1 kiub ayam
Tambahan - 1 labu bawang holland

Cara2

1. Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau.
2. Masukkan air bancuhan tepung jagung tadi dan kicap pekat, lada hitam dan kiub ayam.
3. Biarkan mendidih dan kuah menjadi agak pekat. Rasakan apa2 yg kurang bolehlah ditambah garam/ perasa. Kepekatan kuah bergantung pada anda.. kalau suka pekat.. biarkan hingga kuah menjadi pekat dan bolehlah diangkat.

Bahan2 Untuk Coselow

Kobis - disagat
Carrot - disagat
Mayonese secukupnya
sedikit serbuk kayu manis
Gula

Cara2
Sayur yg disagat tadi rendam sebentar dlm air sejuk. Kemudian toskan. Masukkan dlm mangkuk yg besar dan campurkan mayonese secukupnya, sikit serbuk kayu manis & gula. Kacau hingga sebati dan sejukkan dlm peti sejuk sebelum hidang.

Bahan2 tambahan lain

1 tin baked bean
fun fries - digoreng garing
salad
tomato
timun

Nota Haniss: Selepas perap terus golekkan dalam tepung jagung tanpa mencelupkan dalam putih telur.

Blog Widget by LinkWithin